5 saker att tänka på när du tar över en bilverkstad

5 saker att tänka på när du tar över en bilverkstad

Publicerad 2021-03-03

Just nu pågår ett generationsskifte i branschen för bilverkstäder. Många äldre verkstadsägare vill ta pension och överlåta sin verksamhet till nya förmågor. Kanske du är en av alla dem som funderar på att ta över en verkstad och äga den själv? Vad är några viktiga saker att undersöka innan du köper verkstaden?

1. Är verkstaden lönsam eller ej?

Det kan verka lockande att ta över en verkstad som går dåligt för göra den lönsam. Några få lyckas med detta men det är långt ifrån alla. Om det är första gången du skall ta över en verksamhet är det bättre att ta över en verksamhet som går med vinst och öka därifrån. Det är tillräckligt arbetsamt att göra ett första övertag och onödigt jobbigt att göra det i motvind, kanske utan att kunna ta ut egen lön. Be därför att få ta del av de tre senaste årens redovising och ta hjälp av en godkänd revisor för att få en oberoende bedömning. Tänk på att en revisor kan vara petig i överkant men det är mycket viktigt att få reda på så det inte finns skatteskulder eller annat som drabbar dig tungt efter övertaget. Du vill veta om företaget är lönsamt och om bristerna som finns är rimliga. För brister finns det alltid, om du frågar en oberoende och godkänd revisor. Använd aldrig enbart en bokföringskunnig bekant när det är allvar.

2. Är verkstaden dokumenterad?

En del verkstäder är ägaren personifierad. Allt sitter i verkstadsägarens huvud. Från muntliga överenskommelser med kunder och leverantörer till hur man brukar göra när man tar in en bil för service eller hantera oljeavskiljaren och hur ofta. Ta inte över denna typ av verkstad, du köper då ett skal som rasar ihop så snart ägaren lämnar. Undersök om verkstaden är dokumenterad genom att ha avtal och rutiner på papper. Är det god ordning på dessa? Kan du enkelt hitta vem som besiktigar liftarna och när det senast gjordes?Finns det en tydlig rutin för hur bilnycklar hanteras? Finns det skriftliga anställningsavtal på alla anställda och är de kompletta med personnummer, arbetsuppgift och arbetstid? 

"Vi hade koll på allt, förra ägaren hade god ordning."

Markus är medgrundare till KlarOK som hjälper bilverkstäder snabbt säkerställa att de uppfyller lagar och regler samtidigt som man ökar sin lönsamhet genom bättre kvalitet. Markus har jobbat som företagsutvecklare och VD i ett flera bolag och är van att bygga upp bolag som växer med god lönsamhet.

3. Håller verkstaden lagen?

Kontrollera om det finns skriftligt protokoll på senaste skyddsronden. Se om det finns skriftliga protokoll från det systematiska arbetsmiljö- och brandskyddsarbetet. Kontrollera om det finns en kemikalielista och hur man hanterar farligt avfall. Det är viktigt att detta finns på papper eller digitalt annars kan din första kostnad bli en stor tillsynsavgift från Arbetsmiljöverket eller annan myndighet.

"Välskötta kunder kommer tillbaka. Det var guld värt."

4. Har verkstaden kunder och rykte?

För att du skall kunna jobba i medvind första året är det viktigt att undersöka hur många återkommande kunder verkstaden har. Räcker kundunderlaget för att driva verkstaden lönsamt? Ring också några av kunderna och fråga vad de tycker om att serva bilen hos verkstaden. Om verkstaden har ett kvalitetssystem kan du enkelt se om man jobbar med avvikelser och förbättringsarbete. Be att få titta på avvikelser och verkstadens förbättringsarbete. Saknas det skriftliga avvikelser så vet du att systemet bara är en papperstiger och man jobbar inte aktivt med sin kvalitet. Det är en stor brist men du kan enkelt åtgärda det vid ett övertag.

5. Finns ett avtal med en reservdelskedja?

Hör med ägaren om han är nöjd med avtalet. Förvånansvärt många verkstäder är missnöjda med sin kedja så det är ett bra läge att undersöka detta innan du tar över. Intervjua olika verkstadsägare minst 3 olika kedjor för att höra vad de anser om kedjan de anlitar. Det här är en viktig punkt eftersom kedjetillhörighet ger dig olika fördelar som hjälper dig. Allt ifrån utbildning, stödsystem för verkstaden, olika rabatter på reservdelar och assistansförsäkring som hjälper dig få återkommande kunder. Fråga också hur kedjan jobbar för att hjälpa dig som verkstad. En del kedjor bestämmer helt vad du skall göra, andra coachar och hjälper dig framåt till god lönsamhet med tips och metoder. När du gör ett övertag har du ett bra läge att omförhandla avtalet eller byta kedjetillhörighet.

"Jag behövde inte kunna allt eftersom jag hade god hjälp av min kedja"

Om KlarOK

KlarOK är systemet som ser till att din verkstad blir dokumenterad på rekordtid.

  • Om du skall sälja din verkstad kan du med KlarOK enkelt visa att all dokumentation finns på plats och att verkstaden är ett säkert köp.
  • Om du skall köpa en verkstad kan du med KlarOK snabbt se om företaget har vad som krävs för att överleva.

Kontakta oss för att få en gratis demo på 15 minuter. Det kan spara dig många tusenlappar, grått hår och sköna hemmakvällar.

Vill du också bli snabbt klar och OK för Godkänd Bilverkstad?

KlarOK tar dig från noll till alla dokument du behöver. Du får snabb hjälp, full koll och ro i sinnet. Så att du kan jobba med viktigare saker.
JUST NU

Ackrediterat system. Stöds för snabb revision av: