SERMI – nytt grundkrav för allbilsverkstäder

SERMI - nytt grundkrav för allbilsverkstäder

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Den 1 augusti 2023 aktiveras SERMI i hela EU. Certifieringen är dessvärre ett måste för alla bilverkstäder som arbetar med säkerhetsrelaterade reparationer.

För att bli SERMI-godkänd behöver du

  1. Få din fordonsverkstad godkänd 
  2. Få en eller flera av dina anställda auktoriserade av ett ackrediterat kontrollföretag (CAB)

Auktoriseringen ger fordonsteknikerna en personlig e-legitimation som ger åtkomst till en central europeisk verkstadsportal, där de kan få tillgång till information om stöldskydds-RMI, trafiksäkerhetssystem och motorstyrning. SERMI är en förkortning som betyder Security-Related Vehicle Repair and Maintenance Information (Säkerhetsrelaterad information om fordonsreparation och underhåll) Detta är information som fordonstillverkarna håller hårt i och framåt blir den enbart tillgänglig för den som har en SERMI-nyckel.

För att du inte skall få driftstopp i din verkstad rekommenderar vi att du omgående säkerställer att du kommer att ha en eller flera tekniker på ditt företag som är SERMI-auktoriserade.

KlarOK samarbetar med bland andra Kiwa för att hjälpa dig få igenom din certifiering. Om du vill ha hjälp behöver du relativt omgående ställa dig i kö för att inte hamna i kläm i anstormningen inför den 1 augusti.

 

Enbart SERMI-auktoriserade medarbetare anställda av en godkänd bilverkstad har tillgång till Stöldskydds-RMI (repair and maintenance information). Varje auktoriserade medarbetare får en digital nyckel från ett Trust Center, som krävs för inloggning. Nyckeln får aldrig missbrukas eller delas med andra. Inte ens med en annan auktoriserad kollega.

Efter 1 augusti 2023 måste en fordonsverkstad vara SERMI-certifierad tillsammans med att minst en anställd tekniker måste vara SERMI-auktoriserad för att få åtkomst till säkerhetsrelaterade information från fordonstillverkarna.

Auktoriserade verkstäder behöver inget SERMI-certifikat för de märken man är auktoriserad för.

Ackrediteringen är giltig i 5 år. Under den här perioden kommer verkstaden att besökas oanmält av CAB. 6 månader före utgången av certifikatet går ut bör verkstaden boka en ny kontroll för nästa period.

Hur KlarOK hjälper dig med SERMI

Först och främst behöver vi få in dig i kön för godkännande. KlarOK kan, om du vill, aktivera SERMI-modulen i systemet. Den gör att du kan säkerställa att du uppfyller SERMIs krav. Efter det är du klar för kontroll. Därpå väntar du in revision av en CAB (organ för bedömning av överensstämmelse), dvs ett kontrollföretag. Hur lång tid det tar beror på hur högt upp i kön du hamnat.

Enkelhet 95%
Prisvärt 98%
Snabbhet 89%
Användbara förslag 100%
Vägen till SERMI

Enbart Sermi-ackrediterade medarbetare på en godkänd bilverkstad har tillgång till Stöldskydds-RMI.

Ackrediteringen är giltig i 5 år.

Boka en gratis SERMI-genomgång

Karoline visar dig hur KlarOK hjälper dig bli SERMI-godkänd. 

Vad innehåller KlarOKs SERMI-modul? 

Du kan få hjälp dig att uppfylla alla SERMI-krav genom att aktivera SERMI-modulen i ditt KlarOK-system.

Guiden hjälper dig göra arbetet i rätt ordning och i lagom stora portioner. Den är upplagd för att du skall gå i mål så snabbt som möjligt.

Namn på VD och ägare

Lista över anställda som ska ackrediteras, med anställningsbevis, personnummer, roll- och ansvarsbeskrivning. Verkstaden måste bevisa att personen faktiskt arbetar där.

Verkstadens ansvarsförsäkring måste täcka personskador upp till 1 miljon euro och sakskador upp till 500 000 euro.

Verkstaden måste bevisa sin tillhörighet inom fordonsbranschen, t.ex. med en SNI-kod, medlemskap i en branschförening eller handelsförening.

Verkstaden får inte ha någon inblandning eller beröring med olaglig verksamhet.

 
 

Landspecifikt identitetskort (pass, körkort eller annan ID-legitimation)

Rutin för att samla in följande information från kunder som beställer säkerhetsrelaterad reparation:

Kundens för- och efternamnKontrollera kundens ID (körkort, pass eller annan form av legitimation)Se till att bilens registreringsnummer stämmer överens med det på registreringsbevisetVem är ägare av bilen? Det kan vara ett uthyrningsföretag, leasingföretag eller en privatpersonAdress och telefonnummer till fordonsägarenOm kunden inte är registrerad som ägare av bilen, kontrollera att de har rättigheter till fordonet genom anställnings ID eller annan relevant information. De bör också ha en skriftlig tillåtelse att genomföra reparationen.

Vill du istället göra ditt godkännande manuellt kan du läsa mer här och hämta SERMIs kravdokument här.

5/5
5/5